Jouw hond geruststellen bij angst voor harde geluiden

De constante knallen en felle, knipperende lichten van vuurwerk zijn zenuwslopend voor veel honden. Stormen en onweer brengen onvoorspelbare donderslagen met zich mee. Honden voelen een storm en onweer al aankomen voordat het er is en kunnen dus al stresserend gedrag vertonen voordat het daadwerkelijk stormt of onweert. Niets is erger dan je lieve viervoeter te zien hijgen en trillen bij deze harde geluiden. Hier zijn enkele tips die jouw hond kunnen helpen ontspannen wanneer hij harde geluiden hoort.

Klaar om onrust om te zetten in rust, en nervositeit in een dutje? Sluit je dan aan bij miljoenen andere gezinnen die een geheel nieuwe rust ervaren.

Top 5 Tips

1. Creëer een rustige ruimte in huis

  • Creëer een veilige plek in huis waar jouw hond graag tijd doorbrengt. Maak het comfortabel met een bed en zijn favoriete dingen. Je kunt het knusser maken door de veilige plek met dekens te bedekken.
  • Zet de tv of radio aan om het geluid van onweer of vuurwerk te overstemmen.
  • Een white noise machine (witte ruis machine) kan ook ingezet worden. Dit is een machine dat geluiden van buitenaf maskeert.
  • Sluit de jaloezieën/gordijnen, want de bliksem en vuurwerkflitsen kunnen beangstigend zijn. Zorg dat deuren en ramen ook dicht zijn.

2. Probeer ThunderShirt voor honden

  • ThunderShirt oefent een zachte constante druk uit op het lichaam van jouw hond. Het gevoel van omhulling helpt jouw hond om zich te ontspannen, net zoals het inbakeren (inwikkelen in een doek) een baby kalmeert.
  • ThunderShirt heeft wereldwijd al meer dan 6 miljoen honden geholpen.

3. Probeer voor afleiding te zorgen

  • Als je jouw hond kunt afleiden van de harde geluiden door middel van een spel, het kauwen op een bot of door ouderwetse quality time, kan dit helpen jouw hond op zijn gemak stellen. Jouw aanwezigheid, als belangrijkste vertrouwenspersoon, wordt door jouw hond meestal als geruststellend ervaren.

4. Sluit de jaloezieën of gordijnen

  • De meeste honden zijn bang voor plotselinge harde geluiden van onweer of vuurwerk. Anderen zijn bang voor de felle lichtflitsen of juist van de regen en de wind. Sluit de jaloezieën of gordijnen om zoveel mogelijk elementen te elimineren.

5. Raadpleeg je dierenarts

  • Als je hond nog steeds angstig lijkt bij harde geluiden, neem dan contact op met jouw dierenarts voor aanvullende hulp.